A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Маловисторопський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області

Річниця Конотопської битви

Дата: 19.07.2019 10:39
Кількість переглядів: 324

 Проведення заходів

щодо підготовки та відзначення

360-ї річниці перемоги війська

 під проводом гетьмана України Івана Виговського

у Конотопській битві

 

         Конотопська битва належить до найбільших і найвідоміших військових кампаній в українсько-російській війні 1658-1659 рр. І до сьогодні вона викликає бурхливі дискусії не лише у фаховому середовищі істориків, а й серед політиків і у громадських колах. У липні в Маловисторопському НВК було проведено ряд заходів з нагоди 360-ї річниці перемоги війська під проводом гетьмана України Івана Виговського у Конотопській битві. Про те, як висвітлено перебіг подій  цієї знаменної історичної події у різних джерелах, розповіла бібліотекар Слесарева В.О., яка підготувала виставку літератури «Нас торкається подих століть».

Керівник шкільного музею національно-патріотичного виховання Гусак Б.В. розповіла учням , що територія Сумщини відіграла важливу роль у боротьбі за незалежність України.

 

 

 

 

Для молодої козацької держави Конотопська битва стала першим масштабним переможним зіткненням із грізною армією колишнього союзника і протектора - Московської держави. Конотопу судилося стати певним етапом у розвитку військового мистецтва. Вона детально ознайомила учнів із життєвим шляхом одного з наймудріших гетьманів України Іваном Виговським, зазначивши  , що хоч  Виговському та його прибічникам так і не вдалося повною мірою реалізувати наслідки битви в політичній сфері й остаточно погамувати московську експансію в Україні, однак ця перемога засвідчила все ще доволі високий потенціал козацького війська та його полководців.

         Щоб вшанувати пам’ять тих, хто боровся і продовжує боротися за цілісність нашої держави, під впливом вражень від почутого, учні 6класу намалювали малюнки для виставки «З Україною в серці».

Діти зрозуміли, що  ні гетьман Іван Виговський, ні українські старшини й козаки ще не знали, що попереду їхню Батьківщину чекатиме довга і непроста боротьба за незалежність. Тоді, в далекому 1659 році, в час Руїни вони вписали свою героїчну сторінку Тріумфу в історію української державності, що є прикладом для сучасного покоління захисників України.

 

         У своїх роботах вони використали національну й державну символіку, гасла, що закликають до миру.

         Як підсумок, було організовано й проведено вікторину «Визначні учасники Конотопської битви та воєначальники України ХVІІ ст.»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора