A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Маловисторопський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області

Організація правильного харчування школярів.Трансгенні жири та здорове харчування дітей.

Дата: 05.04.2024 09:09
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

Організація правильного харчування школярів

 

В сучасних умовах питання про здорове харчування школярів є особливо актуальним, оскільки правильне харчування – найважливіша запорука здорового розвитку зростаючого організму дитини.

Одна з головних вимог до харчування школярів – його оптимальність і збалансованість. Тому при організації харчуання необхідно обов’язково враховувати потреби організму, пов’язані з його розвитком, зі зміною умов зовнішнього середовища, з підвищеним фізичним або емоційним навантаженням.

До меню школяра обов’язково повинні входити продукти, що містять не тільки білки, жири і вуглеводи, а й незамінні амінокислоти, вітаміни, деякі жирні кислоти, мінерали і мікроелементи.

Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Тому в Україні розгорнуто реформу шкільного харчування. Новацій має зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування у школярів.

З 1 вересня 2021 року набули чинності норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджені постановою Кабміну № 305 від 24 березня 2021 року.

Новими нормами обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. До нових норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

Також зменшені норми споживання хліба та картоплі, збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. Збільшені норми щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів під час складання меню.

У шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів, газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву, гриби.

Сучасний школяр повинен їсти не менше чотирьох разів на день, причому на сніданок, обід і вечерю неодмінно має бути гаряча страва. Меню повинно бути різноманітним, страви – свіжоприготовленими, що складаються з натуральних продуктів. Прийоми їжі мають бути простими – вони не повинні містити більше 4 продуктів за один прийом їжі.

Привчіть дитину до прийому першого сніданку вдома. Каша на воді або молоці, хліб із сортів пшениці грубого помолу з вершковим маслом і шматочком сиру – відмінне рішення! Добре додати в кашу невелику жменю горіхів або сухофруктів. Вживання горіхів благотворно впливає на пам’ять дитини.

Неодмінно дайте дитині в школу щось для перекусу. Нехай це будуть прості вуглеводи, які активізують мозок школяра. Для перекусу підійдуть фрукти або ягоди. Маленька пляшечка свіжовичавленого соку, бутерброд з сиром або просто нарізаний пластинками або кубиками сир, горішки і сухофрукти – все те, що дозволить зняти сонливість і легку втому.

Обід дитини повинен проходити в школі чи вдома і містити класичні першу і другу страви.

Для полуденку підійдуть фрукти, ягоди, сир, йогурт.

Ідеальний час для вечері дитини – 18 або 19 година. Вечеря має бути проста, обов’язково містити тваринний білок, наприклад, нежирний шматок курки, індички, кролика та овочі. Перед сном дитина може випити склянку молока, свіжої ряжанки чи кислого молока. Не забувайте також привчати дитину регулярно пити чисту воду.

Відмовтеся від вживання фастфуду, батончиків сумнівного походження і непотрібних кондитерських виробів в яскравих упаковках. Перш за все тому, що до їх складу входять легкі вуглеводи, які насичують всього лише на 20-30 хвилин, не містять ніяких корисних речовин і, навпаки, в складі мають велику кількість консервантів, що викликають всілякі  алергічні реакції. Небезпечнішим у складі фастфуду є глутамат натрію, або Е622, який має психотропну дію і не тільки, з часом викликає не тільки залежність від подібної їжі, але і неприязнь і незадоволеність натуральними продуктами. Всілякі спреди, яких так багато на прилавках магазинів (наприклад, шоколадна паста), часто містять не тільки транс-жири, небезпечні для здоров’я, але і генномодифіковані композиції, що пригнічують функцію щитовидної залози, знижують пам’ять дитини і порушують процес переходу короткочасної пам’яті в довготривалу.

 

Виконання простих порад має велике значення для здоров’я!

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сумського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області

Трансгенні жири та здорове харчування дітей

 

Харчові звички закладаються  людині з дитинства. Зазвичай малюки, батьки яких привчали харчуватись правильно, обмежували вживання фаст-фуду та шкідливої їжі, у дорослому віці підтримують цю модель поведінки. У дошкільному віці головним завданням є забезпечення нормального росту та розвитку організму, а також підготовка мозку, м’язів та кісток до зростання розумових і фізичних активностей та зміни режиму на рівні шкільного виховання. Збалансований раціон,  правильна культура споживання їжі не лише вбережуть дитину від численних хвороб, а й зроблять її бадьорою і уважною. 

Проте українці не завжди цінують  здоров'я та життя своїх дітей, або не зовсім розуміють, як це правильно робити. Інакше чим пояснити, коли молода мама в поїзді дає 3-річній дитині вафлі, а потім печиво з кремовою начинкою, і все це запивається "соком" із пакетика? (Адже про банан, яблуко, йогурт, домашнє печиво, каже, що не подумала!) Саме трансгенні жири, які входять до складу  вищезазначених продуктів швидкого способу харчування, є особливо  небезпечними для здоров’я дитини. Дефіцит якісних природніх продуктів харчування, необхідність знайти дешеві  та швидкі замінники вершковому маслу породила маргаринову промисловість, яка зуміла рідкі олії перетворювати на тверді жири з неприродньою будовою.          

Транс-жири мають шкідливий вплив на організм людини. В плазмі крові людей, які вживають продукти з транс-жирами, росте рівень "поганого" холестерину  та  тригліцеридів, розвиваються різноманітні запалення в організмі. Руйнівний вплив транс-жирів виявляється не відразу, але пристрасть до них - це високий ризик виникнення важких хвороб,. Навіть якщо ви ніколи не купуєте маргарин і "легкі" масла і впевнені, що застраховані від транс-жирів, нажаль, це не так. Гідрогенізовані жири містяться в багатьох інших продуктах, і можна сміливо стверджувати – вони всюди. Готові хлібобулочні вироби, такі, як крекери, печива і торти, смажені страви, пончики та картопля-фрі містять транс-жири. Ними рясніють майже всі напівфабрикати – охолоджене тісто, піца, м’ясні та рибні вироби – рибні палички, котлети, а також фасовані, готові до вживання продукти – чіпси, снеки, сухарики, горішки, попкорн, соуси, майонез. Так, наприклад, у невеликій упаковці чіпсів 25% всіх жирів є транс-жирами (в ідеалі їх відсоток не повинен перевищувати 1%). Ви тільки уявіть собі, що в одній пачці чіпсів до 50% всіх жирів можуть бути транс-жирами! І саме ця страва  найчастіше  споживається найбільш уразливими віковими групами – дітьми та підлітками! Штучно створені трансжири в багато разів шкідливіші і небезпечніші, ніж будь-який натуральний тваринний жир (сало, вершкове масло, жир у вершках, сметані, м’ясі тощо).Стандартна порція картоплі-фрі, приготована на рослинному маслі, містить до 8.2 г транс-жирів. Сильно засмажена риба містить – до 8.0 г. Така швидка їжа  сьогодні широко вживається дітьми та їх батьками і є причиною негараздів зі станом здоров’я  усіх вікових груп. Приготування їжі з використанням маргарину збільшує вірогідність розвитку захворювань серця як мінімум на 50%. Трансжири збільшують ризик виникнення ішемічної хвороби серця на 21 % та на 28% –смертність від неї, провокують виникнення інфарктів та інсультів, порушують серцевий ритм і збільшують в’язкість крові.Тому домашня випічка без використання маргаринів,  повноцінне харчування вдома та у дитячого навчальному  закладі будь-якого рівня  набуває великої цінності для збереження здоров’я  дитячого населення. Приготування їжі вдома без використання маргаринів і спредів, повноцінне та раціональне харчування має набувати все більшої цінності в сучасних умовах різноманіття фастфудів і фуд-зон. 

Залучайте свої сім’ї  та особливо дітей до споживання саме корисної їжі та пояснюйте шкідливість продуктів із вмістом трансгенних компонентів.

Харчування дитини у будь-якому віці має бути збалансованим і містити всі необхідні мікроелементи та вітаміни; у харчуванні мають враховуватись індивідуальні особливості кожної дитини, до прикладу алергія на лактозу чи непереносимість інших продуктів. Харчування повинно забезпечувати дитячий організм необхідною енергією для того, аби в них спостерігалась розумова, рухова і психічна активність. Достатня кількість поживних речовин міститься в м’ясних продуктах, фруктах та овочах, також не варто уникати в раціоні дитини продукти, які містять багато кальцію, до прикладу молочні продукти, сири. Варто ретельно слідкувати за системою обробки і приготування їжі, а також стежити за якістю та терміном придатності продуктів.Окрім цього, щоденно в раціоні дитини повинна бути достатня кількість жирів, вуглеводів та білків. Джерелами жирів для дитини є масло вершкове та рослинне, молоко, вершки, молочні продукти, а також м’ясо та риба. Джерелами вуглеводів є солодощі і цукор, а також фрукти, овочі. Повноцінними джерелами білка є м’ясо, риба,молоко, молочні продукти, яйця, бобові та хліб.Також дитину потрібно забезпечити достатньою кількістю солей та мікроелементів. Для формування кісток, зубів, а також нормальної роботи серця потрібен кальцій, він міститься в молоці, йогурті, ряжанці та сирі. Також активну участь  у побудові кісткової тканини і підтримки рівноваги в процесі кровотворення бере фосфор, який міститься в рибі, м’ясі сирах та бобових. Для нормального функціонування щитовидної залози потрібен йод, який можна природньо отримати з морської риби, морської капусти та водоростях.  Для розвитку і росту, нормального статевого дозрівання у дітей варто ввести в раціон цинк, яким багаті риба, м’яса, яйця, гречана крупа тощо.  Окремою категорією є вітаміни, які необхідні кожній дитині, незалежно від віку, особливо вітаміни групи С (картопля, петрушка, цитрусові, шипшина, солодкий перець), вітаміни групи В (крупи, бобові, печінка, м’ясо, молочні продукти, риба), вітаміни групи А (вершкове масло, печінка, вершки, морква, сметана), вітамін Д (курячі яйця та печінка), групи Е (олії, крупи та яйця). Важливо навчити дитину притримуватись режиму харчування : сніданок, обід та вечеря. І за потреби 1-2 перекуси за день. Малюк має усвідомлювати, що пропускати прийом їжі не можна і він необхідний, аби почувати себе енергійно і здорово. Рекомендуємо, дітям від 3 до 7 років не вживати ковбасні вироби, гостру та смажену їжу, копченості та спеції.

Як заохотити  дитину до здорового харчування ? Привчайте дитину до різних смаків. Давайте спробувати нові продукти декілька разів, не завжди малюк може вподобати новий смак одразу. Ніколи не змушуйте їсти, якщо дитина відмовляється їсти броколі, шпинат чи лосось, до прикладу, з 2-3 разу, то виключайте його з раціону. Не маскуйте корисні фрукти чи овочі в стравах. Дитина повинна їсти кожен фрукт окремо і в свіжому вигляді. Виробіть культуру споживання - робіть сімейні обіди чи сніданки, не включайте мультики на фоні, а краще у перерві за столом, поспілкуйтесь на приємну тему. Науковцями доведено, що в сімейному колі за столом малюк вивчає культуру споживання краще і привчається до корисної їжі. Встановіть режим харчування. Виділіть певні години для прийомів і старайтесь щоразу дотримуватись їх .Бажано, аби вони співпадали з режимом у садочку та школи, щоб дитині було зручно адаптуватись.Не варто використовувати їжу в якості нагороди чи покарання. Стежте, щоб дитина пила достатньо води. Навчіть дитину, що питна чиста вода необхідна організму для травлення, жоден сік чи чай не замінник і варто це розуміти. Орієнтиром має залишатись відчуття спраги у дитини.Не забороняйте солодощі повністю, навчіть малюка заміняти шоколадну цукерку чи льодяник натуральною цукеркою. Розкажіть про користь таких смаколиків, але ні в якому разі не залякуйте дитину, що від цукерок випадуть зуби чи можна потрапити в лікарню. Такі страшилки руйнують харчову поведінку і в майбутньому малюк буде боятись солодощів.  

І головне - будьте прикладом для своєї дитини. Харчуйтесь здорово і збалансовано, не ігноруйте вживання достатньої кількості фруктів та овочів. Саме ваша поведінка буде наслідуватись дитиною. Від здорового харчування дитини залежить стан всього організму. Привчайте малюка з дитинства до правильної  і тоді вам ніколи не доведеться мати проблем із його харчуванням у майбутньому.

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сумського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора